Beneficiile cognitive ale șahului (3)

Beneficiile cognitive ale șahului (3)

Rezolvarea problemelor și luarea deciziilor sunt abilități cognitive esențiale pentru individul secolului XXI într-un context cu informație abundentă, iar antrenamentul șahist ne pregătește pentru a fi adaptatți acestui mediu nou.

Succesul în bătăliile șahiste depinde într-o mare măsură de capacitatea jucătorului de a rezolva probleme, iar capacitățile lui cognitive pe acest palier sunt cruciale pentru depășire adversarului.

Antrenamentul specific șahului pentru dezvoltarea abilității de rezolvare a problemelor este unul destul de complex, divizat la rândul său în sub-procese distincte, care vizează: analiza problemei, stabilirea obiectivelor, managementul resurselor, colectarea și sistematizarea informațiilor.

Pentru fiecare zonă de dezvoltare există activități și exerciții specifice, pe care sportivul le execută sub supravegherea antrenorului.

De-a lungul unei partide de șah, fiecare dintre jucători ia o sumă de decizii, egală cu numărul de mutări necesare pentru finalizarea disputei pe  tabla cu 64 de pătrate. Victoria va aparține aceluia dintre oponenți care ia cele mai multe decizii corecte, sau cel puțin mai bune decât ale adversarului.

În viață ne este greu de cele mai multe ori să  decidem asupra achizițiilor, cursului unor evenimente etc., însă pe tabla de joc suntem forțați să mutăm, fie că suntem sau nu siguri că evoluția luptei va curge în favoarea noastră.

În procesul de antrenament, sportivul este încurajat să își asume decizii și consecințele care decurg din implementarea lor. Șahistul primește feed-back imediat de la adversar cu privire la decizia sa, după care, în scurt timp își consemnează succesul, sau insuccesul, seriei de decizii din timpul luptei șahiste.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.