Valizele lui Vladik

Valizele lui Vladik

Loturile de juniori U14, U16 și U18, care ne reprezintă în aceste zile la Porto Carras, în Grecia, cu prilejul Campionatele Mondiale de Șah,sunt cordonate de marele maestru Vladislav Nevednicii, iar influența acestuia asupra rezultatelor sportivilor români este mai mult decât benefică.

În timpul competițiilor sportive, rolul și influența antrenorului depășește de cele mai multe ori granița exclusiv tehnică și pătrunde în domenii conexe performanței. Am surprins recent, în timpul Campionater Mondiale de Șah pentru Junori două situații cel puțin interesante. Juniorii noștri de top, David Gavrilescu și Miruna Lehaci, influențați din zona tehnică, și au zdrobit adversarii cu piesele albe, folosind împotriva așezării tip Apărarea Siciliană propusă de adversar, un sistem de luptă caracteristic pentru antrenorul lotului, Vladislav Nevednicii.

Vladik este cunoscut pentru apetența către câștig agresiv de spațiu pe flancul regelui prin avansarea „valizelor”, adică a tandemului de pioni g-h.

Ce este surpinzător în aceste două partide, în afara faptului că sunt pur și simplu spectaculoase?

Atât Ducu, cât și Miruna au abordat jocurile într-o manieră care nu le este neapărat caracteristică, oferind o mostră de șah foarte dinamic, modern, exact ceea ce trebuie să facă orice șahist pentru a se apropia de vârful ierarhiei mondiale.

Vă las să vă bucurați cu două partide de atac extrem de estetice.

Vladislav Nevednicii

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.