Cutremurul „China” ne-a lovit la Batumi

Cutremurul „China” ne-a lovit la Batumi

Echipa feminină a Chinei a depășit categoric naționala feminină a României  cu scorul de 3,5-0,5 în runda a opta a Olimpiadei de la Batumi.

În data de 28 septembrie, un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter a lovit Indonezia în jurul orei 17 (ora locală). La 4 zile distanță și 13.500 kilometri distanță, la Batumi, a fost resimțită o replică cel puțin de 8 grade. Cutremurul a lovit moralul și pozițiile jucătoarelor din echipa olimpică a României, fix în timpul meciului disputat împotriva reprezentatelor Chinei.

Ju Wenjun Sursa: fide.com

Dincolo de diferența evidentă de valoare și experiență competițională dintre componentele celor două echipe (China propune două sportive cu titlul de Mare Maestru! și două Mari Maestre), desfășurarea partidelor ne-a arătat curaj din partea fetelor noastre. Atât Irina, cât și Andreea (mesele 1 și 4) au abordat jocul cu un un mindset foarte bun, dar ambele au pierdut ritmul luptei puțin prea devreme, în jurul mutării 20.

Pe prima masă Irina Bulmaga a luptat curajos cu piesele negre împotriva chinezoiacei Ju Wenjun, însă a plătit tribut unei decizii îndoielnice de renunțare la nebunul de câmpuri albe pentru un control temporar al câmpului d4, moment în care adversara începe să capitalizeze controlul câmpurilor albe și să ducă jocul spre victorie.

Corina Peptan a contruit o poziție solidă, cu majoritate de pioni pe flancul damei și obiectiv de atac în pionul izolat al adversarei. Din păcate ratează momentul plasării calului pe avanspostul c5, alegând un plan cu mai puține perspective, fapt care a condus confruntarea către egalitate. Singura remiză din meci.

Luminița Cosma a avut de înfruntat Atacul Albin-Alehin-Chatard, sistem pseudo-agresiv în Apărarea Franceză unde negrului nu îi este ușor să păstreze linia corectă, în pofida pionului în plus oferit de alb. Jucătoarea noastră a produs o îmbunătățire a jocului pentru negru la mutarea 15, dar chinezoiaca a condus lupta sigur și eficient, marcând victoria la mutarea 32.

Masa 4 ne oferă piesele albe, iar Andreea Cosman își ia în serios rolul de „puncheur”. Cucerește spațiu agresiv și creează presiune asupra negrului, însă pierde controlul jocului la mutarea 22, permițînd adversarei să preia inițiativa și să întoarcă tot cursul jocului.

Rejucați mai jos partidele meciului China – România.

Runda 8 în format video

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.