Greu de ucis: Croația

Greu de ucis: Croația

Echipa masculină a României a întâlnit azi Croația în runda a cincea a Olimpiadei de Șah de la Batumi. Băieții noștri au plecat cu șansa a doua, într-un meci care se anunța dificil din toate punctele de vedere.

La jumătatea competiției, sorții au scos în calea României naționala Croației, o reprezentantă a fostului spațiu ex-iugoslav, formație care îl aliniază pe prima sa pe campionul european en-titre, Ivan Saric (2689).

Dincolo de ranguri, titluri și alte aspecte tehnice, orice echipă formată din sportivi educați pe teritoriul ocupat înainte de 1990 de Iugoslavia împrumută din temperamentul și caracterul unui popor la care ne uitam cu admirație nu mai departe de 30 de ani.

Sârbii, croații, bosniacii, muntenegrenii, slovenii (mai puțin) dau dovadă în orice competiție sportivă de mândrie, dorință de victorie, determinare, agresivitate, combativitate, atribute care îi fac competitori de prim rang, indiferent de valoarea lor tehnică.

Un meci împotriva lor nu poate fi decât un spectacol, iar cel de azi nu a făcut excepție. Pe fiecare dintre cele patru mese disputele au fost crâncene.

Sursa www.visit-croatia.co.uk
Ivan Saric sursa chessdom.com

Ivan Saric - Constantin Lupulescu

Constantin Lupulescu avea de urcat Muntele „Saric”, din moment ce, până în prezent, scorul dintre cei doi era 3-1 în favoarea croatului, toate partidele găsindu-l pe român în spatele pieselor negre.

Totuși, Saric venea astăzi după două partide fără victorie la Batumi, în timp ce Lupu se află într-o formă sportivă bună.

Apărarea Franceză aleasă de jucătorul nostru și linia secundară cu plasarea damei la a5, au oferit o poziție mai mult decât promițătoare în jocul de mijloc, dar complicațiile generate de croat l-au pus pe marele maestru român în situația ssă greșească, iar din acel moment lupta a curs către victoria albului.

Aceasta a fost și ultima partidă din meci, la scorul de 2-1 pentru Croația. Costică trebuia să câștige pentru a egala meciul, acest lucru constituind un factor de presiune suplimentar la poziția tăioasă de pe tabla de joc.

Mai jos vă invit să rejucați toate partidele meciului.

Mircea Pârligras - Milan Bosiocic

Confruntarea de pe masa doi a fost o premieră pentru ambii jucători, cu Mircea Pârligras favorit cert în fața lui Marin Bosiocic, dacă privim itoric evoluția carierei, calitatea jocului și forma manifestată în ultimele luni.

Jocul a curs conform calculelor hârtiei, iar Mircea și-a construit un atac puternicpe flancul regelui, doar că, inexplicabil, ratează fix în momentul în care trebuia să capitalizeze eforturile depuse în 25 de mutări și îi permite negrului să-și refugieze monarhul pe flancul opus.

Este de admirat opțiunea luată de jucătorul nostru, de a refuza remiza prin șah etern, influențat fiind poate și de faptul că la momentul respectiv scorul în meci era 2-0 pentru Croația. Mircea complică lupta și găsește, cu perseverență și ajutor din partea adversarului, drumul către victorie.

Scorul devenea Croația – România 2-1

Marin Bosiocioc Sursa: chessdom.com

Runda 5 în format video

Hrvoje Stevic Sursa: Wikipedia

Hrvoje Stevic - Bogdan Deac

Juniorul numărul 15 în ierarhia mondială, Bogdan Deac, a avut o zi grea azi la birou, împotriva unui luptător solid, mă refer aici la marele maestru croat Hrvoje Stevic.

Partida Italiană, o preferință a tânărului mare maestru român, atunci când are piesele albe, jucată azi la masa 3 a meciului, a condus la o structură neobișnuită pentru acest sistem, una în care albul organizează atacul pe flancul regelui, ajutat de mobilitatea duo-ului „e-f”.

Apatia negrului pe flancul opus a avut un deznodământ trist pentru echipa noastră, deoarece fiind pus sub presiune, Bogdan gafează și pierde o figură întreagă fără compensație.

Scorul devenea Croația – România 2-0

Levente Vajda - Sasa Martinovic

Una dintre speranțele noastre la marcarea unui punct întreg, Levente Vajda, a abordat lupta într-o manieră un pic atipică pentru filozofia sa de joc.

Propunând o construcție în care nebunul de câmpuri albe a fost poziționat în fianchetto, Levi s-a trezit la mutarea 15 că este complet dominat în centru și pe flancul damei de activitatea figurilor negre.

Din dorința de a reduce din presiune oferă un pion, dar slăbiciunile de structură și lipsa de coordonare a figurilor i-au prilejuit negrului ocazia perfectă pentru atac, acțiune care s-a încheiat cu deschiderea scorului în meci.

Croația – România devenea asfel 1-0.

Mai sus, dacă nu ați făcut-o încă, puteți să rejucați toate partidele meciului încheiat cu victoria croaților la două puncte diferență, 3-1.

Sasa Martinovic Sursa Antennazadar.hr

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.