Romania is back in business

Romania is back in business

Selecționatele României și-au revint după înfrângerile din runda a treia și au câștigat cu stil meciurile rundei de azi. Echipa masculină a demolat Iordania cu 4-0, timp ce fetele au câștigat cu 3-1 împotriva Mexicului.

Un 4-0 plin de emoție

La prima vedere, o victorie cu 4-0 ar trebui să pară un simplu galop de sănătate pentru echipa câștigătoare, dar succesul formației masculine a României din duelul cu Iordania este departe de această afirmație.

Cu piesele albe, adversarii noștri au pregătit sisteme de luptă agresive, astfel că pe mesele 2 și 4 am avut parte de focuri de artificii și un oarecare suspans.

2246

Media ELO a primilor 10 jucători iordanieni din lista națională

Mircea Pârligras a înfruntat o așezare tipică de Indiana Regelui din partea albului și a fost în situația de a rezolva atacul pe flancul regelui declanșat de  Al Khatib Ahmad (2355). Organizarea defensivă și structura fără fisură a negrului, l-au obligat pe alb să sacrifice material pentru a ajunge la monarhul advers, fapt care la condus până la urmă să rămână fără resurse ofensive într-un orizont de timp destul de scurt. Jucătorul nostru s-a apărat cu calm și a adus acasă un punct întreg.

Levente Vajda a avut de gestionat poziția apărută din Gambitul Central, un sistem folosit rar la nivel înalt datorită posibilităților limitate de exercitare a presiunii asupra negrului. Mai mult, albul își expune nejustificat poziția, în condițiile în care sacrifică material.

Levi a reacționat lucid și foarte profesionist, conducând elegant ostilitățile pe tabla de joc, în condițiile unor relații tensionate între figuri. Complicațiile s-au încheiat în favoarea românului, care aduce astfel al doilea punct în tabăra noastră.

Pe prima masă, Constantin Lupulescu a ales o continuare rară 3.Nd3 împotriva încercării de Pirc-Ufimtev a negrului și s-a trezit în mijlocul unei mici furtuni care ar fi trebuit să-l ajute pe negru să egaleze, dar rocada efectuată într-un moment mai puțin oportun l-a ajutat pe alb să dezvolte o inițiativă periculoasă, finaizată prin victorie.

Numărul jucătorilor aflați pe lista ELO

România
4085jucători
Iordania
467jucători

Bogdan Deac a ales „Atacul celor trei pioni” împotriva Pirc-Ufimtev-ului propus de negru, un sistem în care Bobby Fischer are o partidă clasică împotriva lui Pal Benko, dispută finalizată cu un sacrificiu superb de turn pe f6. Juniorul nostru a fost mai puțin agresiv decât Bobby și a câștigat într-o manieră pozițională prudentă, făcând astfel uitată ziua neagră din meciul împotriva Ucrainei.

Mai jos puteți rejuca partidele meciului România – Iordania 4-0

Avem un „tunar”: Miruna Lehaci

Azi se pornise un dialog pe pagina de Facebook a comunității eChess, punctul plecare fiind selecția echipei masculine. Subiectul nu prezintă interes și pentru că, există oameni plătiți tocmai ca să facă acest lucru, să evalueze și să selecționeze jucători conform unei strategii. Totuși, dincolo de selecție, a apărut tema, să o numim „tunarul”. Acest rol este jucat de sportivul capabil să evolueze pentru victorie în fiecare în partidă și să realizeze în turneu un procentaj mai mare 90% pe masa sa, de regulă ultima masă.

De ce pe ultima masă? Pentru că în această poziție găsim cele mai dezechilibrate confruntări și prin urmare echipele au cele mai mari șanse de victorie.

Din fericire pentru selecționata feminină, Miruna Lehaci are atitudinea în joc și repertoriul potrivit pentru a juca acest rol la Batumi.

Din cele trei partide diputate, toate câștigate, Miruna a avut de două ori piesele negre și de fiecare dată a convertit sigur în punct poziții dinamice.

Astăzi, reprezentatele Mexicului s-au recunoscut învinse cu scorul de 3-1 la capătul unui meci în care victoriile au venit de la piesele negre.

Miruna Lehaci a făcut o partidă foarte bună în Indiana Ben-Oni, fiind beneficiara unui răspuns modest din partea albului. Reprezentanta noastră a încheiat lupta cu o mică lovitură tactică, încununarea unei prestații de apreciat.

2110

Top ELO echipa feminină a Mexicului

Corina Peptan și-a depășit adversara în Apărarea Siciliană, după o secvență de luptă cel puțin ciudată, în care mexicanca se decide să sacrifice un pion, dar după numai câteva mutări pierde complet inițiativa și permite stabilizarea jocului de către negru, fapt care s-a tradus într-un perfect normal 0-1.

Atât Irina Bulmaga, cât și Luminița Cosma nu au putut obține un avantaj clar cu piesele albe, iar partidele lor s-au dus către egalitate, suficient însă pentru ca echipa să termine meciul în avantaj și să aștepte încrezătoare runda cu numărul 5.

Vă invit să rejucați mai jos partidele meciului Mexic – România 1-3.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.