Ucraina … o bomboană prea tare

Ucraina … o bomboană prea tare

Ucraina ne-a depășit în runda a treia a Olimpiadei de la Batumi atât în competiția masculină, cu scorul de 2,5-1,5, cât și în competiția feminină, unde am consemnat o înfrângere cu scorul de 1-3.

Un pas greșit ... o înfrângere

Ziua „U” (U de la Ucraina) a trecut și am vrea să o facem uitată cât mai repede, deoarece a fost una în care niciun reprezentant al României, baiat sau fată, nu a reușit să câștige în fața vreunui ucrainean.

Vecinii de la nord propun la Batumi un lot masculin cu o medie ELO 2698, având aproape 100 de puncte peste media ELO a României, calculată la 2600, diferență care s-a văzut în câteva momente cheie ale confruntării dintre cele două selecționate.

Ucraina versus România

Media ELO a Ucrainei
2698puncte
Media ELO a României
2600puncte

Distribuția echipelor propunea un duel dezechilibrat la masa 4, în favoarea ucrainienilor, fapt care ne obliga să forțăm obținerea unei victorii la mesele 1-3.

Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, unde ucrainienii, renumiți pentru dulciurile lor fabuloase, nu au fost deloc savuroși la tabla de joc ba din contră.

Veteranul Vassili Ivanchuk nu s-a străduit prea tare să obțină superioritate în prima fază a partidei împotriva lui Constantin Lupulescu și în pofida perechii de nebuni și a avantajului de spațiu, a fost nevoit să accepte egalitatea cu jucătorul român.

La masa 4 Cristian Chirilă pierde controlul poziției încă de la mutarea 10 și nu mai este capabil să redreseze situația, chiar dacă oportunități au mai fost. Anton Korobov deschide scorul și pune presiune pe reprezentanții noștri rămași în joc.

Mircea Pârligras nu poate concretiza avantajul pieselor albe, lovindu-se de rezistența lui Pavel Eljanov, chiar dacă a folosit sistemul preferat al lui Garry Kasparov pentru combaterea Indienei de Damă. Negrul nu s-a aflat niciodată într-un real pericol, astfel încât egalitatea pare rezultatul normal.

Ultima partidă a meciului rămâne cea a lui Bogdan Deac împotriva fostului campion mondial Ruslan Ponomariov. Lupta dintre cei doi a stat sub semnul echilibrului, cu ucraineanul punctând parcă la impresia artistică, însă trecerea în final îl găsește pe jucătorul român cu piesele mai active. Din păcate pentru noi, Bogdan acceptă propunerea de remiză într-un moment în care nu risca nimic dacă ar fi continuat partida.

Astfel meciul se încheie cu victoria la limită a Ucrainei, 2,5-1,5, oarecum nemeritat. Dar mai bine vă invit să rejucați partidele meciului mai jos,pentru a retrăi emoția disputelor de la Batumi.

Victimele pieselor albe

Dacă în meciul băieților nu ne puneam speranțe mai mari decât un scor egal, dinspre selecționata feminină răzbătea parcă mai multă încredere într-un succes, cu toate că diferența ELO între mediile celor două echipe combatante, sugera un pas de defilare pentru ucrainience.

Derularea meciului părea să fie sub semnul echilibrului. Asta până când Andreea Cosman comite o gafă groaznică, chiar în momentul în care ar fi trebuit să consemneze egalitatea, iar advresara ei, Osmak Iulija îi livrează un mat în trei mutări imparabil, marcând un punct întreg pentru Ucraina.

La prima masă Irina Bulmaga o neutralizează cu piesele albe pe Anna Muzychuk și lasă pe Corina și Luminița misiunea egalării scorului.

Corina Peptan reușește să piardă o poziție cu nebuni de culori diferite, după ce a eșuat în tentativa de a stabiliza structura de pioni.

Luminița Cosma alege să se așeze într-o Indiană Gruenfeld cu culori inversate și cedează complet centrul în mâinile Nataliei Zhukova, care nu se gândește prea mult până să accepte invitația. Aceasta declanșează imediat o secvență de luptă din care iese cu un pion în plus. Avantajul material al negrului a fost insuficient pentru victorie, dar scorul meciului este pecetluit la Ucraina – România 3-1.

Mai jos aveți toate partidele unui meci unde am fost depășiți milimetric, contrar dimensiunilor scorului.

Sursa facebook.com/Irina Bulmaga

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.