Victorii la zero pentru România

Victorii la zero pentru România

Runda inaugurală a Olimpiadei de Șah de la Batumi ne-a adus două victorii perfecte pentru Naționalele noastre, băieții depășind fără emoții Nicaragua,  în timp ce fetele au bifat prezența în fața selecționatei din El Salvador.

4-0 și atât cu Nicaragua

Statutul de favorită numărul 21 îi permite selcționatei masculine să aibă parte de un start lin pentru primele trei runde, atunci când toate calculele hârtiei se confirmă. Dacă apar surprize pe traseu, în runda a treia avem posibilitatea să ne ciocnim de o națiune precum Rusia sau Statele Unite ale Americii, confruntare pe care este bine să o avem după ce componenții lotului olimpic și-au făcut debutul corespunzător.

Primul adversar al băieților noștri a fost modesta echipă a statului Nicaragua, o națiune care și-a trimis patru reprezentanți din cei 347 de jucători aflați pe lista ELO a celui mai vast teritoriu din America Centrală.

Prima masă a propus un Maestru FIDE aflat pe locul 9 în ierarhia națională, un clasament în care se regăsesc doar doi Maeștri Internaționali și câțiva Maeștri FIDE, iar unde cel mai valoros coeficient ELO este 2340.

Mai jos aveți posibilitatea să rejucați partidele meciului România- Nicaragua, unul în care selecționata noastră și-a propus să nu ofere adversarilor niciun fel de șansă practică de a complica lupta și să aștepte erorile tactice, inerente în contextul diferenței de experiență competițională dintre cele două echipe.

Aspectul meciului a confirmat strategia căpitanului de echipă, iar rezultatul trebuie să ne mulțumească, mai ales că unele formații cum ar fi Ucraina sau Ungaria au eșuat în tentativa de a produce un scor perfect în prima rundă.

Fără prezența lui Constantin Lupulescu în echipa de bază, România a arătat extrem de compact în primele două faze ale partidelor, poziții echilibrate în deschidere și joc de mijloc pozițional-agresiv, descriere pentru care partida de la masa 1 mi se pare celmai sugestivă.

Sursa facebook/Roxana Firaru

La prima masă, Mircea Pârligras nu a avut emoții și a câștigat cu piesele albe într-o manieră elegantă, profitând la maximum de întârzierea în dezvoltare a adversarului său. De remarcat, că negrul nu a efectuat nicio mutare cu nebunul de câmpuri albe din c8, până când acesta a fost capturat, puțin înainte de deznodământul jocului.

Alături de Mircea, Bogdan Deac a adoptat aceeași atitudine, „zero riscuri”, iar răbdarea i-a fost recompensată când oponentul a gafat tactic elementar producându-și daune materiale majore, fapt care l-a obligat să renunțe la luptă instant.

La penultima masă, Levente Vajda a păstrat echilibrul jocului până când mai puțin experimentatul său adversar i-a oferit un avantaj material decisiv, tranșînd disputa scurt în favoarea sa.

Masa 4 îl găsește pe Cristian Chirilă cu piesele negre împotriva unui jucător cu ELO 2143, dar spre deosebire de colegii săi reprezentantul nostru nu reușește să conducă lupta într-o zonă fără turbulențe și permite o serie de complicații, care până la urmă se finalizează favorabil pentru România, consfițind un scor normal,România – Nicaragua 4-0

Două debutante ... 4-0

Aparent, dacă e luni, aatunci e America Centrală, ca să prafrazez un film clasic care a rulat prin cinematografele din România în vremuri de mult apuse. Naționala feminină a României s-a confruntat în prima rundă cu echipa micuțului stat El Salvador.

Având o bază de selecție formată din 44 de jucătoare cu coeficient ELO, nu este de mirare că pe cele patru mese de concurs, fetele noastre au găsit adersare cu coficienți puțin peste 1700, undeva la nivelul unui turneu decent de week-end prin București.

Acesta este contextul în care căpitanul Ciprian Nanu le-a debutat pe Andreea Cosman și Miruna Lehaci, iar tinerele noastre jucătoare i-au răsplătit încrederea printr-un joc sigur și eficient.

Corina Peptan a beneficiat de absența adversarei sale pentru a deschide scorul unui meci care a continuat cu pucntul adus în 18 mutări de mezina lotului, Miruna, sportiva din Iași având șansa unui ponent extrem de facil incapabil să-și amintească princiiple fundamentale ale jocului de șah.

Sursa facebook/Irina Bulmaga

Luminița Cosma, punctul de sprijin al echipei, ne-a adus cel mai disputat punct al rundei, dar în deplină armonie cu atmosfera meciului, liniar către un rezultat favorabil.

Vă invit să rejucați mai jos partidele fetelor din runda 1.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.