Beneficiile cognitive ale șahului (2)

Beneficiile cognitive ale șahului (2)

Memoria și Gândirea Critică se dezvoltă în tandem prin antrenament șahist specific și fac diferența în timpul duelurilor de pe eșichier, dar și în viața reală.

Memoria. Antrenamentul specific șahului  folosește și antrenează deopotrivă memoria de scurtă și lungă durată. Practic, jucătorul de șah achiziționează  în timpul exercițiilor, situații de luptă, pe care le etichetează și le depozitează în memoria de lungă durată. Caracterul schematic/abstract al elementelor de memorat îi dezvoltă practicntului acestui tip de joc abilitatea de a opera cu concepte similare în alte domenii ale vieții. Acesta este unul dintre motivele pentru care șahul este deseori așezat în apropierea matematicii.

Unitățile de memorie create prin antrenament sunt folosite în timpul jocului, ulterior, prin comparație cu situațiile concrete apărute în timpul luptelor de pe tabla cu 64 de pătrate, intrând pe fluxul altor procese cognitive.

Rezultatele relevante ale acestor procese devenind noi elemnte de memorie în „biblioteca” jucătorului de șah.

Gândirea critică. Un instrument cognitiv important pentru individul secolului 21, într-un context supra-saturat cu informații și privat de timul necesar procesării acestora, gândirea critică poate fi exersată și dezvoltată într-un incubator perfect: jocul de șah.

Conducerea luptei în miniatură dintre armatele albă și neagră, presupune utilizarea unor date de intrare achiziționate anterior confruntării și includerea lor într-un proces analitic organizat după principii riguroase, dobândite de asemenea prin antrenament specific.

Conceptualizarea, aplicarea, analiza, sinteza și evaluarea informațiilor, sub-procese ale gândirii critice, îndreptate către atingerea unui obiectiv fac parte din specificul jocului de șah.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.