Matul cu un cal și cu un nebun

Matul cu un cal și cu un nebun

Jucătorii de șah au rareori șansa să se întâlnească în practica de turneu cu finaluri în care trebuie să dea mat regele advers având la dispoziție un cal și un nebun. Dar totuți,ce facem atunci când ne confruntăm cu o astfel de situație?

Capturarea regelui lipsit de protecția armatei sale nu ar trebui să fie o problemă deosebită, dar abența de pe tabla de joc a figurilor grele (damă și tură) ridică părții în avantaj probleme de tehnică și răbdare.

Colaborarea calului și a nebunului în tentativa de a da mat regele lipsit de apărare ridică ceva dificultăți deoarece calul este în esență o figură care luptă excelent în apropiere, în timp ce nebunul controlează inamicul de la distanță.

Grupajul acesta inedit de figuri va avea succes doar dacă regele inamic este adus în colțul de culoarea nebunului, această figură fiind cea care aplică atacul decisiv, în timp ce calul și regele vor controla câmpurile adiacente de fugă.

Este bine de știut că din cea mai nefavorabilă poziție, partea mai puternică poate câștiga în maximum 33 de mutări, destul de aproape de regula celor 50 de mutări (fără  deplasare de pion sau captură de piese) care confințesc remiza.

Calul și nebunul controlează cele mai multe câmpuri alăturate, construind  adevărată barieră, atunci când se află poziționați pe aceeași culoare, de cele mai multe ori la un câmp distanță. Logica acestei poziționări est elementară, din moment ce calul controlează doar câmpuri de culoare opusă câmpului pe care se află.

Sub acest text puteți oberva trei situații în care cele două figuri ușoare lucrează împreună pentru a limita mobilitatea monarhului advers.

Închisoarea Cal + Nebun
Barieră Cal + Nebun
Barieră Cal + Nebun

Aspecte teoretice

Exemple din practică: Olimpiada de la Batumi 2018

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.