Beneficiile cognitive ale șahului (1)

Beneficiile cognitive ale șahului (1)

Inițiez azi o serie despre influența antrenamentului specific șahului asupra dezvoltării psihicului uman și în special asupra proceselor cognitive. În prima „pastilă” scriu despre atenție și concentrare.

Șahul este unul dintre cele mai complexe jocuri pe care omul le-a inventat în decursul istoriei sale. Această complexitate este dată de multitudinea posibilităților și situațiilor care pot apărea pe tabla de joc. Practic putem spune că șahul simulează viața reală la o scară redusă. Toate principiile și strategiile pe care le aplicăm în acest joc sunt desprinse din viața noastră de zi cu zi.

Prin studierea jocului de șah putem să ne dezvoltăm un set de procese cognitive care în mod sigur ne vor ajuta să fim mai eficienți în activitățile pe care le desfășurăm în viața reală.

Dintre câștigurile cognitive ale antrenamentului șahist, azi mă opresc asupra Atenției și Concentrării.

Atenția. Jucătorul de șah trebuie să observe în fiecare moment al partidei relațiile care se stabilesc între figuri. De acest lucru depinde succesul său pe tabla de joc, iar dezvoltarea acestei abilități prin exerciții și partide de antrenament este importantă în obținerea măiestriei. În acest joc, ca și în viață, resursele sunt limitate, iar pierderea lor din lipsa atenției ne costă.)

Concentrarea. Această abilitate este strâns legată de atenție și presupune canalizarea energiei noastre către partida de șah pentru o perioadă de timp mai lungă. Indiferent de ce se întâmplă în jurul nostru, atunci când ne implicăm într-o partidă de șah, pentru noi nu mai există nimic altceva. Pierderea concentrării chiar și pentru câteva secunde ne poate aduce în situația în care să cedăm partida. Poate surprinde, dar concentrarea are legătură mai mult cu factorii interni, decât cei externi individului, iar din acest motiv educarea ei se face în cadrul unui proces de antrenament organizat.

Share this post

Comment (1)

  • Mihai Spiridon Reply

    Adevarat grait! Poate ar trebui dus in scoli, poate in loc de …

    16 decembrie 2018 at 6:10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.