Rauf Mamedov – tunarul model

Rauf Mamedov – tunarul model

În sport, termenul de tunar este atribuit unui jucător care marchează foarte multe puncte/goluri. Pentru șahul în echipă rolul detunar îi revine unui sportiv care adună foarte multe victorii pe masa lui.

Rauf Mamedov Sursa Wikiwand.com

O echipă înseamnă mai mult decât o simplă însumare a unor jucători, înseamnă efort coordonat, înseamnă împărțirea strategică a rolurilor pentru atingerea obiectivului comun.

Șahul în echipă are drept scop câștigarea meciului. Pentru atingerea acestui obiectiv jucătorii unt dispuși pe  mese, de regulă în ordinea descrescătoare a coeficienților valorici, de la masa unu către ultima mas[.

Această ultimă masă poate fi cheia meciurilor, deoarece aici este locul celor mai dezechilibrate lupte. De regulă, primele două mese sunt ocupate de jucători puternici, iar partidele stau sub semnul echilibrului, deci remizele sunt cele mai probabile.

Căpitanii de echipă experimentați așează pe ultima masă „tunarii”.

„Tunarul” este un jucător cu un repertoriu agresiv și cu o atitudine combativă extremă, capabil să destabilizeze orice adversar și să lupte pentru victorie în orice tip de poziție.

Marele Maestru azer Rauf Mamedov este un astfel de sportiv, atunci când participă la competițiile șahiste pe echipe, fiind cel care a dus echipa Azerbaijanului către titlul de campioană europeană anul trecut în Grecia, marcând 8 puncte din 9 posibile și o performanță ELO de 2920. Mai sus aveți toate cele 9 partide, pe care vă invit să le rejucați.

La Batumi, are deja 4 puncte din 4 partide jucate și se anunță a fi în mare formă. De asemenea, aveți mai jos partidele lui Mamedov de la Batumi.

Rauf Mamedov Sursa: Millionaire Chess (Flickr)

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.