La limită peste Columbia

La limită peste Columbia

Echipa feminină de șah a României a depășit la limită, scor 2,5-1,5 selecționata Columbiei în runda a cincea Olimpiadei de Șah de la Batumi.

Corina aduce punctul de aur

Ceea ce se anunța a fi un un meci lejer prin prisma diferenței de puncte ELO dintre combatantele celor două echipe, s-a transformat într-o dipută complicată decisă la capitolul experiență de Corina Peptan pe masa 2.

Irina Bulmaga și Luminița Cosma au remizat jocurile lor după scenarii parcă așezate în oglindă. Irina nu și-a putut depăși adversara într-un final de dame cu pion în plus, în timp ce Luminița a salvat un final de dame, ceea ce poate părea satisfăcător în economia meciului, dar ne lasă o urmă de regret, deoarece la masa 1 fetele noastre ar fi putut obține mai mult cu o doză suplimentară de curaj și agresivitate.

Irina a ocupat o poziție dominantă în centru încă din debutul partidei și a continuat să preseze, în condițiile în care albul nu avea slăbiciuni care să permită declanșarea inițiativei.

Manevrele ambelor tabere și schimburile de figuri au eșuat într-un final egal, cu negrul punctând la impresia artistică pentru materialul în plus.

Corina Peptan a pus lucrurile în matca lor naturală, punctând cu piesele albe … tot într-un final de dame cu pion în plus, de data aceasta unul liber îndepărtat, pe coloana „a”, suficient pentru a înfrânge opoziția fermă a adversarei sale.

Chiar dacă nu a fost o victorie, vreau să remarc prestația Mirunei Lehaci, care reușește să rămână neînvinsă și după runda a cincea, devenind astfel un pol de stabilitate la Batumi.

2272

performanța ELO a Mirunei Lehaci în primele 5 runde

Miruna a jucat până în acest moment la Batumi ca o jucătoare de nivel ELO 2272, mult peste valoarea coeficientului ei actual, dar foarte aproape de forța ei de joc.

Împotriva Columbiei, junioara noastră nu a stat niciodată mai rău și chiar a încheiat lupta prin egalitate atunci când avea un cal superior nebunului, avantaj insuficient însă pentru victorie în situația dată.

Mai jos aveți cele 4 partide ale meciului. Vă invit să le rejucați.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.