De două ori România

De două ori România

România aduce încă două victorii la Olimpiada de la Batumi. Băieții lasă o singură remiză cu Singapore, pentru un 3,5-0,5, în timp ce fetele spulberă Bolivia cu 4-0.

Încă o victimă: Singapore

O competiție de calibrul Olimpiadei de Șah, unde se confruntă 185 de națiuni, oferă zilnic prilejul unei întâlniri inedite. Runda a doua a adus în fața echipei masculine a României reprezentanta statului Singapore, țară recunoscută la nivel mondial pentru standardul de viață ridicat, aflându-se pe locul 3 la nivel global din unct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor.

Din punct de vedere șahist, Singapore este o națiune liliputană, cu doar 565 de jucători pe lista ELO și cu 4 jucători posesori ai titlului de Mare Maestru Internațional, unul dintre acești jucători titrați fiind femeie.

În acest context, România pornea cu prima șansă în meci, având un plus de experiență pe fiecare dintre cele patru mese.

Constantin Lupulescu a avut cea mai dficilă confruntare din meci, întâlnindu-l cu piesele negre pe Villamayor Buenaventura (2392) unul dintre cei patru mari maeștri singaporezi. Jocul a evoluat prudent din partea ambelor tabere și a eșuat într-un final echilibrat, consemnat pe fișa de concurs prin remiză.

La masa 2, Bogdan Deac a convertit în punct avantajul pieselor albe, la fel de sigur cum a făcut-o și Cristian Chirilă pe masa 4, ambii exploatând slăbiciunile create destul de lejer în lagărul advers.

Cea mai interesantă partidă a meciului a creat-o Levente Vajda. Jucătorul nostru a sacrificat o calitate pentru a obține un control ferm pe câmpurile centrale și pentru a crea slăbiciuni permanente în structura adversarului. Transformarea în victorie a acestor elemente s-a realizat cu stil prin atac direct asupra regelui.

  • 4 puncte
  • 3 puncte
  • 2 puncte
  • 1 punct
  • 0 puncte

Cu acest rezultat ultim rezultat s-a marcat victoria României, care se alătură astfel grupului de 40 de echipe cu punctaj maxim după duă zile de concurs (vezi graficul de mai sus).

Runda a treia ne așează în fața puternicei selecționate a Ucrainei, una dintre pretendentele la aurul olimpic.

Mai jos aveți posibilitatea să rejucați toate partidele meciului Singapore – România 0,5-3,5

Cine e Bolivia?

Una dintre cele mai sărace țări din America de Sud, Bolivia nu reprezintă nici în șahul mondial o forță de care trebuie ținut cont, neavând nicio Mare Maestră și doar două jucătoare deținătoare a titlului de Maestră Internațională.

Din această perspectivă, pe hârtie, meciul fetelor noastre din runda a doua, ar fi trebuit să fie unul facil, dar victoria cu 4-0 de la final a fost rodul unui efort profesionist, abordare ca a făcut improbabilă orice surpriză.

Semnul de întrebare care plana asupra așezării pe mese viza alegerea căpitanului dintre Andreea Cosman și Miruna Lehaci, iar Ciprian Nanu a fost inspirat să folosească asul câștigător.

Am remarcat evoluția sigură a Mirunei Lehaci, care rămâne neînvinsă la debutul olimpic, dar și jocul solid, perfect adaptat pentru o competiție pe echipe, prestat de Luminița Cosma. Ambele au adus două victorii clare pentru România.

Irina Bulmaga a debutat la Olimpiadă având piesele negre și a survolat partida ei de la masa 1 cu ceva turbulențe, însă important este că la final a aterizat cu punct întreg, util pentru moralul ei, dar și pentru victoria echipei.

Imediat în apropierea ei, Corina Peptan a transformat sigur și lent avantajul unui singur pion ducând scorul meciului la un binemeritat 4-0.

Sursa facebook.com/Irina Bulmaga

Astăzi, la fel ca și selecționata masculină, fetele se vor confrunta cu experimentata echipă a Ucrainei, primul test real de la Batumi.

Mai jos puteți retrăi meciul Bolivia – România, rejucând cele patru partide.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.